12 Aralık 2016 Pazartesi

EVDE YOĞURT YAPIMI ve PÜF NOKTALARI

Oktay Usta Yemek Tarifleri, resimli yemek tariflerinin yanısıra kek tarifleri, pasta tarifleri, tatlı tariflerinin yer aldığı nefis yemek tarifleri.Güvenerek Yapabileceğiniz Binlerce Pratik Yemek Tarifi - Pasta Tarifleri, Kurabiye Tarifleri. Kolay, Pratik ve Nefis Yemek Tarifleri. Yemek Tarifleri Sitesi.
Oktay Usta'nın tariflerine ulaşmak artık çok kolay. Türkiye'nin en ünlü aşçısı Oktay Aymelek'in birbirinden lezzetli tarifleri artık her an elinizin altında. Kadınca Tarifler - Denenmiş Binlerce Yemek Tarifi - Kolay ve Nefis Yemek Tarifleri'nin Yayınlandığı, En Güzel Yemek Tarifleri Sitesi.
Geçen gün jölelerle ilgili araştırma yaparken,hazır yoğurtlarda jelatin kullanıldığına ilişkin bir yazıya rastladım ve kullanılan jelatin domuz jelatiniydi.
Konu ile ilgili yazıyı merak edenler
buraya
bakabilirler.
Müslüman olarak yediğimiz içtiğimiz herşeyin helal olmasına dikkat etmeli şüpheli şeylerden de kaçınmalıyız.
Mümkün olduğunca gıdalarımızı evimizde hazırlayarak hem Rabbimizin haramlarından sakınıp hem de aynı zamanda sağlıklı gıdalar tüketmeliyiz.
Evde hazırlayabileceğimiz en temel gıdalarımızdan birisi de yoğurt.
Yapımı çok kolay olduğu gibi çok ta zevkli bir iş.İşin içinde tatlı bir heyecan ve merak olması bu zevki artırıyor,yemesi ise en güzeli.
Sizler mutlaka biliyorsunuzdur ancak her yiğidin bir yoğurt yeyişi olduğu gibi,her yiğidin de bir yoğurt yapışı vardır :)

Yoğurt yaparken sütü mayaladığımda düşünürüm,şimdi süt olan bu madde,nasıl oluyor da bir kaç saat sonra şekil değiştirip yoğurda dönüşüyor?
Allahuekber,subhanallah demekten başka ne denebilir ki?maşaallah demeyi de unutmayalım, mayayı süte koymadan önce de tutması için dua edelim ve besmele ile mayalayalım.
           

YAPILIŞI:
 *3 litre süt için,1-2 yemek kaşığı yoğurt,çay kaşığının ucunda tuz, 1 çay kaşığından az toz şeker,
*Sütçümüzden aldığımız sütü 3-5 dak.kaynatalım,kaynattığımız tencereden başka bir tencere veya kaba sütümüzü aktaralım,
sütümüzü aktardığımız kapta yoğurdumuzu mayalayalanacak,
*yoğut mayası olarak kullanacağımız yoğurda tuzunu ve şekerini atıp çatalla iyice çırpalım,
niçin tuz atıldığını bilmiyorum, kaynanam böyle yapıyor,
şekerin ise mayalanmayı kolaylaştırdığını duydum,
*Süt ılıktan biraz daha sıcak olunca mayalanacak,bu sıcaklık derecesini şöyle kontrol ediyoruz:
*Parmağımızı süte batırınca hafif bir yanma hissi oluyorsa yani annemin deyimiyle”elimizi ısırıyorsa”mayalanma zamanı gelmiştir.
Dua ve besmeleden sonra sütten bir iki kaşık yoğurda katıp karıştırıyoruz, daha sonra mayayı süte ilave ederken sütü de karıştırıyoruz.
*Sütü mayaladığımız kabın üzerine,
süte değmeyecek şekilde pamuklu bir bez örtüyoruz ki
sütümüz mayalanma esnasında soğuyacaktır,
soğuma sırasında da buharı çıkacaktır, bu bez buharı
çekip yoğurdumuzun sulanmasına mani olacaktır.

*Bezin üzerine bir kapak kapatılır, sonra da yoğurdun
üzeri ve yanları sarılır, sütü mayaladığımız yer soğuk ise
fazla sarılır(mümkünse soğuk yerde mayalamayın),

eğer sıcak bir yerde mayalanıyorsa daha az sarılır,

mesela 3 adet sofra bezi yeterlidir,en üste de örgü cinsi
bir şey örtülebilir.

*Yoğurdumuzun mayalanma süresi 3-4 saattir,

mayaladıktan 2 saat sonra üstü biraz hafifletilir,en üstte ki örtü alınır.
Süre dolunca üzeri açılır ve sarsmadan buz dolabına yerleştirilir,

ilk açtığınızda biraz cıvık görünse de kokusu yoğurt kokusuna dönmüştür.

2 gün dolapta bekletilir ve sonra yenilmeye başlanır.

Dolaba ilk koyduğumuzda en az 4-5 saat ağzı açık bekletilir,
sonra kapağı kapatılır.
2 gün geçince yoğurdun daha katı bir hal aldığı görülür.Afiyet olsun.





Yoğurdunuzu yemeye başlamadan önce ilk işiniz,



bir saklama kabına taze yoğurdunuzdan 2-3 kaşık ayırıp buzlukta saklamak olsun,


bir dahaki süt alışınızda buzlukta maya için sakladığınız yoğurdu da dışarı çıkarın,


kaynayan sütünüz mayalanacak ısıya gelene kadar ayırdığınız yoğurt da eriyecektir.


Bu şekilde yoğurt mayanız taze olacak,dolayısıyla yoğurdunuz da tatlı olacaktır.

YOĞURDUMUZ TUTMADIYSA:

Sütümüz olması gerekenden daha soğuk halde mayalanmışsa,aldığımız sütü veren inek ilaç aldıysa sütümüz yoğurt tutmaz.

Yoğurdumuzu açtığımızda tutmamışsa üstünü yeniden örtüp bir kaç saat daha bekletelim,yine sonuç olumsuzsa,
veya çok az bir kıvam almışsa sıcak su dolu bir kaba oturtalım ve yine bir kaç saat bekletelim,sonuç yine olumsuzsa artık tutmayacağını anlarız,
ama yine yapılacak bir şey vardır,tutmayan süte 3-4 kaşık daha yoğurt ve biraz tuz ilave edip ocak üzerine koyup kesilinceye kadar ısıtalım,
8-10 saat bekletip bez bir süzeğe aktarıp suyunu süzelim,çökelek olarak tüketebiliriz,suyunu da dökmeyin,poğaçalarda,
ekmek hamuru yaparken kullanabilirsiniz.
Sütü olması gerekenden daha sıcak mayalarsak bu seferde süt kesik kesik bir görüntü alır ve yoğurt tutmaz,yine biraz yoğurt ilave edip, ocak üzerinde kestirip çökelek olarak kullanabiliriz.

NOT:
Yoğurdu fazla suyundan arındırmak için
buraya
bakabilirsiniz.
Evde yoğurt yapmanın önemini buradan okuyabilirsiniz.
You might also like:
YOĞURT SUYUNU ALMAK
AŞURE YAPIMI ve PÜF NOKTALARI
EVDE MAYASIZ PEYNİR YAPIMI-2 (LOR TADINDA) ÇÖKELEK TARİFİ
Yandım Çavuş Ayranı (Acılı Semizotu Cacığı)
SÜT DUASI VE SÜTE DAİR BAZI HATIRLATMALAR


cok tesekkur edrım anca yogurtu tutturabıldım:))


Sevgili kardeşim,bundan sonraki mayalamaların için de kolay gelsin diyorum,afiyet olsun :)


yoğurdum çok ama çok ekşi oldu, ne yapayım :(


yoğurdun nasıl ekşi oldu?yeni mi mayaladın da çok ekşi,yoksa çok mu uzun zamandır,yani mayalanmasının üzerinden günler geçti de öylemi ekşidi?bilgi verirsen bildiğim kadarı ile yardımcı olmaya çalışırım.


SEVGİLİ KARDEŞİM,
TARİFİN İÇİN TEŞEKKÜRLER, ELLERİNE SAĞLIK.
KÜÇÜK BİR PÜF NOKTASI; BEN KÜÇÜK TOPRAK ÇÖMLEKLERE MAYALIYORUM. İSTER KİŞİYE 1 TANE, İSTER ORTAYA 1 TANE. BÖYLE OLUNCA İÇİNE KAŞIK ÇALINMIYOR VE YOĞURT SULANMIYOR.


ekşiyen yoğurtlarla yoğut çorbaları iyi oluyor


ekşiyen yoğurtları o halleri ile yoğurtlu çorbalarda kullanmak bence hiç iyi olmuyor,çorba yenilemeyecek kadar ekşi oluyor,yoğurtlu çorbalarda taze ve fazla suyu alınmış yoğurt kullanmak en doğrusu,

ekşiyen yoğurdun fazla suyunu alıp süzme yoğurt olarak tüketebileceğiniz gibi,kaynayan süte katıp kestirerek lor tadında çökelek olarak tüketebilirsiniz.

Yogurdun en faydali kisminin suyunda sakli oldugunu da unutmayalim.tarifiniz için teşekkür


eşi yoğurdun ayranı güzel oluyor ;)

besmele dua ne alaka kardeşim inanmayan yoğurt yapamaz mı?

Böyle bir kafa yapısına sahip,zatınız gibi şahsiyetlerin olduğunu okuyucuların da görmesi için,bu saçma yorumunuzu yayınladım,bilginize...


fabrikalarda yoğut makinelerle mayalanıyor.başında dua eden yok.bilimsel gerçeklerle inançlarımızı karıştırmasak daha iyi sorgulayıcı.araştırıcı ve öğretici oluruz.inanç kişinin kendisi içingereklidir ama billim tüm insanlık için .yoğurdun mayasının iman gücüyle diilde kimyasal etkileşim nedeniyle olduğunu inkar etmemeliyiz.


Yazık ki bu kafa yapısı çok yaygın,ben ne yazmışım siz ne diyorsunuz?
dua etmeden yapılan yoğurt mayalanmaz diye bir şey söylemedim,ama biz müslümanlar kaybolan ayakkabı bağımızı bulmak için bile dua ederiz,Rabbimizin katında da dua ile değerliyiz,sizler bu hayırdan mahrumsanız elden ne gelir?kimse kimseye de zorla dua ettirmiyor bunu da o çok bilmiş kafanıza yerleştirin...


Biz ana babamizdan boyle gördük.Besmelesiz kapı bile acmiyoruz . neden zorunuza gidiyor iyi niyetleri, güzel gönülleri suistimal etmeyin.


Niye sen kafir misin allaha inancın yokmu başına bir iş gelince duaya sarılma ozaman sakın
35
Neden bukadar rahatsız oluyorsun besmele kötü birşeymi senin gibilere geri kafalı derler bence

Niye sen kafir misin allaha inancın yokmu başına bir iş gelince duaya sarılma ozaman sakın

Tabi ki mayalayabilir ama inançlı insanlar her isinde besmeleyle başlayıp allaha tevekkül eder ben de dua edip kapadm ilk kez mayaliyorum allahım utandirmaz inşaallah senin gibi inanıcsizlar da böle koca bi yazıda sadece bu kısma takılıp kalır malesef .

belki onuncu denemem bir kez o da cıvıkça tuttu fokur fokur kaynayan sütü ilk önce 20 dakika soğuttum sonra bu süreyi 15 dakikaya düşürdüm gene olmadı lütfen yardım


Hoşgeldiniz,
öncelikle sütünüzü nasıl soğuttunuz ve ne için belli bir süre tuttunuz anlamadım,
sütünüzü kaynattıktan sonra kendi halinde soğumaya bırakın,bahsettiğim sıcaklığa gelince mayalayın,tarife uygun şekilde mayalıyorsanız tutması lazım,benim tahminim sütünüzde bir problem var,bence sütünüzü değiştirin,

aynı sütle mayalamayı bırakın,arada belki yazıda bahsettiğim sebeplerden dolayı tutmayabilir ama her seferinde bunun olması problemin kullandığınız sütten olduğunu düşündürüyor...


Eger mayamana suresini asarsaniz eksir ,
eger mayalik yogurduuz eksi ise eksir ,
bir fiske tuz eklerseniz , eksimez.


Hayatcemresi karşim bence dua etmeyi unutmuş bu arkadaş ondan tutmamış bu yoğurt ondan boşa kafs yormaya gerek yok 😃


Slm kardesim ben yogurdu mayaladim 4 kg sute 2 cay kasigi seker ilave ettim ama tuz katmadim sizce yogurdum nasil olur seker ilave etmeden mayaliyodum gizel oluyodu simdi biraz tedirginim

şeker biraz fazla kaçmış ama önemli değil, hiç şeker ve tuz katmasanız da Allah'ın izni ile yoğurt tutar, zaten bunu siz de tecrübe etmişsiniz, tuz ve şeker sadece mayalanmaya yardımcı unsurlar, şeker miktarı verdiğimden daha az da olabilir,
dua nimeti mahrumları ne derlerse desinler, yapılması gerekenleri yapıp dua ettinizse işin en önemli kısımlarından birisini yapmışsınız :) inşeAllah öncekiler gibi bu sefer de yoğurdunuz tutar, sevgilerimle...


Siz erkeklere neoluyoki yorum yapiyosunuz sizmi mayaliyosunuz ki bide yorum yapiyosunuz besmelesiz yogurt olmuyomu nedemek bu nasl bir kafa neyin kafasi


Esselamu aleykum esime yogurt yapayim dedim ama tutturamadim sut fazla ilikti bu yuzden tutmadi zannimca.75 derece firinda saatinin dolmasini bekliyor suan bakalim Allah sonunu hayretsin :) eger buda ise yaramazsa cokelek yapmayi deneyecegim guzel olursa esime sunacagim kasten cokelek yapmis gibi tabi :) o hic bilmicek firin macerami ve tutmayan yogurdumu :) insaAllah tutar ayyyy :)


We aleykumselam feyzacım hoşgeldin :) sıcaklığın buralara kadar yansıdı :)
inşeAllah yoğurdun tutar,
sevgilerimle, hayırlı cumalar...

tuz ve seker eklemeden mayalıyorum ben..yogurt suyunu da muhakkak ayrana yada cacıga katıyorum,hıc olmadı bı kac kasık ıcıyorum :)
en basta soylemem gereken sona kaldı belkı ama ben de Besmelesiz ve Salavatsız yapmıyorum :) Elhamdulıllah
Besmelenın guzel sozlerın molekullere etkısını kanıtlayan makalelerı okuyup onaylıyoruz(ki bu calışma cok guzel)... bunu soyleyen bızden olunca neden kostek oluyoruz anlamıyorum


We aleykumselam kardeşim hoşgeldiniz,
onlar bilimsel(!), akılcı takılıyorlar ama unutuyorlar, bilimi de yaratan, idare eden Allah'tır, O(c.c) dilemezse hiç bir şey olmaz, bizler bu bilinçle yaptığımız her işe besmele ile başlarız,


Ben de kayınvalidemden öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istiyorum. Kendisi sütü çelik tencerede kaynattıktan sonra başka bir kaba aktarmadan aynı tencere içerisinde yoğurdunu mayalıyor ve bunu yaparken tencereye hiçbir şey örtmüyor, öylece mayalanıyor ve yoğurtları çok güzel tutuyor, tabi ortam fazla soğuk olmayacak :)

evet ben mayalıyorum erkekler diye ayrımcılık yapıyorsunuz neyin kafası demekte moda oldu

Sitenizi çok beğendim YÜCE ALLAH sizden razı olsun

Hoşgeldiniz, amin bil mukabele...

Merhabalar. Bende yeni yoğurt maceraları yaşayanlardanım. 4. yapışım oldu herhalde. Ben tam ısısını bulamıyorum galiba. Önceki yaptığım yoğurttan aldığım mayayı buzluğa koymuştum plastik bardağa. ancak mayalayacağım zaman erkenden çıkarttıysamda tam erimedi. ben de sıcak sütten içine katıp kalan kısımları eritmek zorunda kaldım. içinde buz parçası olduğundan mı kesik gibi oldu bilmiyorum ama tadı gayet güzel doğal yoğurt tadında ama kıvam yok cıvık :) . yeni yoğurt yapmayı öğrenen biri olarak bana ayrıntılı yardımcı olur musunuz acaba? yoğurdumu çelikte kaynatıp gerekli ısının üstündeyken (kendimce) 3kg lık cam kavanoza boşaltıyorum. uygun ısıya gelmesini orada bekliyorum. ağzına kendisinin plastik kapağı var onu, üstüne de cevirmeli kapağını kapatıp mayalayıp dolaba kaldırdığımda kıvamı daha iyi olmuştu(sizinki kadar olmasada), ama üzerine o plastik kapağını kapatmadım (vakumluyor o kapak kısmen) bu sefer bez kapatıp kapağı çevirip sıkıştırdım ama cıvık oldu. acaba bez mi koymamak lazım anlamadım. ikisindede şeker ve tuz koymamıştım.


Gülcan hanım hoşgeldiniz :) tarfim o kadar ayrıntılı ki, üzerine söyleyecek pek fazla bir şey bulamıyorum, tarifi aynen uygulayın,

sütün sıcaklına bakarken parmağınızda hafif bir yanma hissi olmalı, buzluktaki mayayı mutlaka kendi halinde eritin, bahsettiğiniz şekilde kesik bir görüntü olur, iyice eritince sulu oluyor bu yüzden ben üzerine ıslatıp sıktığım bir bez sererek suyunu gideriyorum bunu yoğurt suyunu almak isimli başka bir başlıkta ele almıştım, yoğurt kategorisinden o yayına ulaşabirsiniz,

mayalanan yoğurdu dolaba koyduğunuzda üzerinde ne bez, ne de kapak olmasın bu şekilde en az 4-5 saat hatta daha fazla beklesin, aksi takdirde sulanır, sonra kapağını kapatın mümkünse yoğurdunuzu 2 gün sonra yemeye başlayın, afiyet olsun...

Bende yaptim tuz seker atmadim dört saat sardim kattim actim ki ustu su alto tutmuş ama üstünde sular var ne yapabilirim

Hayatcemresi26 Mart 2015 02:22
Yanlış anlamadıysam yoğurdunuz tutmuş ancak bekleme süresi fazla geldiği için üstü sulanmış, üzerinin suyunu bir kaşıkla alabilirsiniz,
tarifteki gibi üzerini kapakla kapatmadan önce bez serdinizmi?
Yapmadı iseniz de sulanma olmuş olabilir, zira süt soğudukça oluşan buhar yoğurdun üzerinde su oluşturur.

Ben de ilk defa yoğurt mayaladım keşke daha önce okusaydım yazınızı. İnşallah güzel olur yoğurt. Şeker ve tuz olayını hiç duymamıştim önceden.


ESRA BORAN29 Nisan 2015 23:07
AĞZINIZA SAĞLIK BİSMİLLAHLA BAŞLANAN HER İŞTE BİR HAYIR VARDIR

Yoğurdu yaptım tutmuş âmâ üstü kesik kesik olmuş alt tarafı çok güzel neden olmuş olabilir neyi yanlış yaptım acaba.

oya hanım sayfamıza hoşgeldiniz :)
Bahsettiğiniz durumla hiç karşılaşmadım ne diyeceğimi bilemiyorum :)
Ama alt kısım güzel diyorsunuz, mayanızı oradan alın, inşeAllah bir daha ki sefer aynı durumla karşılaşmazsınız temennisinde bulunalım, hayırlı bayramlar...

fabrikalarda makineler yogurdu yapiyor ve basinda dua eden yok, yine de yogurt tutuyor diyen arkadas, isin icine besmelenin karistirilmasindan rahatsizligini dile getirirken boyle bir ornek vermis. lakin burada zihni bir problem yasadigindan atladigi bir yer var. makinenin isini yapmasi, yani onu programlayan ona fonksiyon yukleyen insanin onu ayarladigi gibi calismasi, makinenin kendi dilince besmelesidir. ben beni olusturan sahibimin adina, bana yukledigi gorev uzere calisiyorum ve isimi yapiyorum demis oluyor makine calismakla. insan da kendisini yaratan duzenleyen kendisine islevler veren sahibinin yani allahin adina hayat surmektedir. muslumanlar bu nedenle besmeleli is tutarlar. bunun anlami da makinenin gorevini tam takir yerine getirmesiyle bensezir: ya rabbi, isime besmele ile, senin adina ve senin adinla koyuluyorum. bana bu akli sen verdin ve bana hayat surecim icinde yukledigi gorev ne ise o gorev uzere hareket edecegimi sahibim olarak sana deklere ederim demektir besmelenin uzun aciklamasi. yani fabrikadaki makine de besmelesini cekiyor ama goz lazim gormeye, kulak lazim duymaya, kalp lazim idrak etmeye. vesselam.


Hoşgeldiniz, ne güzel açıklamışsınız cezakallahu hayran...

Sütümün altı tutmuş fakat üstü süt olarak kalmış. Ne yapmam gerekio 4 saat beklettim. Açtığımda böyleydi. Dolaba koymalı mıyım bekletmeli miyim? Selam ve dua ile.

Hayatcemresi15 Ekim 2015 14:38
Hoşgeldiniz kardeşim, hakkınızı helal edin yorumunuzu yeni gördüm :(
Siz zaten bu saate kadar birşeyler yapmışsınızdır, hala aynı ise biraz süt kaynatın içine ekleyip kestirin bekletip soğutun sonra süzün lor gibi olur kahvaltılarda börek ve poğaçalarınızda kullanın,

Bir daha aynı durumun olmaması için sütünüzünsıcaklığı nasıldı bilmiyorum ama olması gereken sıcaklıkta mayalayın soğuğa yakın ılık değil sıcağa yakın ılık olsun bir de süte maya ilavesinden sonra her tarafını iyi karıştırın inşeAllah güzel haberler alırım :) Allah'a emanetsiniz.



barman GK16 Mart 2016 17:45
Bütün yorumları okudum keşke mayalamadan önce okumadım. Dua edin tutsun yoğurdummmm

Sitenizi çok beğendim başarılarınızın devamını dilerim


Adzis19 Mayıs 2016 00:10
Merabalar ben teflon tencerede kaynattim ve ayni tencerede mayaladim kapGini sonra sardim ama buz dolabi olayini bilmedigim icin 10 saat kaldi yaziyi okudum kapagini actim buz dolabina koydum bisey olurmu acaba


Hayatcemresi19 Mayıs 2016 05:21
Yoğurdunuzu mayaladıktan sonra mı 10 saat kaldı? Tam anlayamadım :( eğer öyle ise yoğurdunuz ekşi olur ve fazla sulanır..


Merhabalar ben de artık evde yoğurt mayalamaya başladım.Üç kez mayaladım.İlk iki mayalamamda 4 saat sonra tencereyi açtığımda sıvı kıvamlı ayran gibi olmuştu.Pes etmedim bugün de mayaladım katı yoğurt kıvamını bulmuştu.Üçündede aynı şekil mayaladım iki mayalama tutmadı ama üçüncü tuttu neden bazen tutar bazen tutmaz yapılan şeyler aynı olduğu halde

Yanıtla
Yanıtlar

Hayatcemresi23 Haziran 2016 18:06
Hoşgeldiniz :)
Bütün işlemler aynı peki mayanız aynı maya, sütünüz aynı süt müydü? Bunlarda aynı diyorsanız aradaki farkı ancak siz bulabilirsiniz :)

Şu var sütü açıktan aldınız diyelim hep tutarken bir gün tutmadı ise yazıda da belirtmiştim hayvana ilaç verilmiş olabilir, bunu da sütçünüzün söylemesi gerekir, sevgilerimle, hayırlı ramazanlar...


Peri12 Temmuz 2016 00:02
Sütü biraz sıcak mayalıyorum sanırım biraz daha ılık olması gerekiyor galiba.Aslında çok sıcak denilenimez ama bugün yine mayalanmadı :( çok Üzgünüm.annem daha fazla ılıtmam gerektiğini söyledi.sütte sıkıntı yok orası kesin.Farklı yerin sütüyle de denedim olmadı.Ne yapsam bilemedim bebeğim olmasa çok uğraşmazdım ama hazır yoğurt yemesin dedim yavrum.Bugün mayalayacağım yoğurdu mayalamak için aldım kesilmesin diye mayalanacak sütten tencereden aldım karıştırdm maya olacak yoğurt sanki kesilir gibi oldu.Acaba maya yoğurdum kesildiği için mi mayalama olmadı.

Peri hanım hoşgeldiniz :)
Anneniz haklı, anlattıklarınızdan sütünüz bir hayli sıcakken mayalama işlemi yaptığınız anlaşılıyor. Sütünüz sıcağa yakın ılık olmalı tarifte bahsettiğim gibi serçe parmağınızı batırdığınızda parmağınızı bir süre bekletebilmelisiniz, hafif elinizi yakmalı(ısırmalı) faha fazla sıcak olmamalı.

Sütünüzü önceki mayalamalarınızdan biraz daha fazla ılıtarak tekrar deneyin inşaAllah olacaktır, kolay gelsin, bebeğinizi sağlıkla büyütün...

Yanıtla

Nuket Keles15 Temmuz 2016 10:50
hirsizlikla alinan mallar da bu harama dahil mi? Bir de Eger haramsa hirsizlarin hirsizlik yapmalarina sahte diplomayi halka yutturup hakki olmayan yerlerde oturanlara yandaslik edenler de bu harama ortak oluyorlar mi?


Biraz daha açık konuşur musunuz?
Yoğurtla ne alaka?


Ben de sütü soğuttuktan sonra ılıkken mayaladım.Mayayı tasın içinde açıp tencereye döktüm fakat katıştırmayı unuttum.Üç saat oldu bi bakayım dedim, krema tadında gibi geldi bana.Tencerenin üzerinde ki bezin birini aldım.Fizik kuralları tamam gibi inşallah tutar :)
Üstteki yazıda sanırım bir devlet başkanı ve çevresindekilerin harama bulaşmış olabileceğinden bahsediyor.İmam Gazali'nin Helaller ve Haramlar eserini tavsiye edebilirim kendisine.

Merhaba arkadaşlar bende kendime göre bir teknik yaptım :) sütü kaynattıktan sonra 44 dereceye inmesini bekliyorum maalesef parmak sıcaklığını cözemeyenlerdenim bir türlü ayarlayamıyorum :) derece ölçme aleti de genelde et pişirilirken kullanılıyor resim çekip göstermek isterdim ama maalesef mümkün değil burada. Daha sonra kova şeklinde kapaklı 2 litrelik kavanozum var sütü ona ilave edip bir kaşık mayalık yoğurt ile 3-4 kaşık sütten alıp iyice çırpıp mayalıyorum daha sonra kapakla üstünün kapağını kapatıp bir bataniyeyle kapatıp 7-8 saat bekleyip sonra kapağını açıp üzerine bir bez koyup dolapta bekletiyorum 12 saat sonrada afiyetle tüketiyoruz :) yani asıl püf noktası sütün derecesi 44 olması parmak ısısını benim gibi becereyemenler için:) herkese kolay gelsin ve afiyet olsun

Yogürdum mayalandıktsn sonra sünüyor neden

Bu durumla sütü hazır yoğurtla mayalandığım zaman karşılaşmıştım, bazen hem ev yoğurdu hem hazır karışık mayalıyorum pek olmuyor. Ama tatile gidip te dönüşte evde maya kalmadığı zamanlar hazır yoğurtla mayalamak durumunda kalıyorum

Ii aksamlar ben ilk defa yogurt yapmadim 20 senelik evliligimde ilk defa basima geldi yogurtu mayaladim 4saat kadar sardim sarmaladim 1 gunden fazla dolapda durdu yemek icin kasigi attim ve sonuc 4kg sutten sunmus bir yogurt elde ettim atmaya kiyamiyom sizce ne yapmaliyim tuketiyim diyorum ama tadi yok zor bela 1 2 kase tukettik ama iste ama


İlla o şekilde tüketeyim diye kendinize eziyet etmeyin şu adresteki tarifimle mis gibi bir lor yapın kahvaltılarda, börek veya poğaçalarınızda kullanın


bahar özdemir1 Aralık 2016 09:51
Arkadaşlar domuz jelatiniyle yapıldığına dair kanıt var mı ? Hangi firmalar yapıyormuş burdan boş yazışmaktansa bu konuda davalar açılsa daha güzel olmaz mı ? böyle karalama kumpanyalarına hacet yok bence.Evde yogurt hazırlamak daha saglıklı daha güzel doğal tabi ancak içerisine kullandıgımız yıne bazı seyler saglıksız veya domuz yagı jelatini vs dıyebiliriz. bunun sonu yok önce başını çözmek lazım ki sonrası gelsin .Diğer türlü Allah ın istemediği şeylerden biride yine iftira ve kul hakkıdır. Bu şekilde firmaları zan altında bırakmış oluyorsunuz. Güven kırılıyor ülkemizde bir basit yogurda da güvenemiyceksek yazık yani .

Hayatcemresi2 Aralık 2016 00:46
Bahar hanım dikkat ederseniz ben bir yazıya atıfta bulundum ve ne isim verdim ne yorum yaptım genele yönelik bir giriş yaptım bu sorunuzu o adrese yazabilirsiniz.

Ve kimse kimseyi şunu yeyin şunu yemeyin diye bir yaptırımı olamaz herkesin kendi karar verebileceği bir mesele bu, hemen her gıdaya yönelikte şüpheler olabiliyor ben yayınlarımda helal tüketime ve sağlıklı tüketime dikkat çekiyorum o kadar ve bu kimseyi de bir ümitsizliğe sürüklemesin itibar ettiğimiz firmaların tabii ki ürünlerini kullanabiliriz.

Ben de teşekkür ediyorum size sevgiler...

bahar özdemir1 Aralık 2016 09:53
evde yogurt hazırlamak adına verdıgınız bu tarif içinde elinize saglık diyorum , teşekkürler


BU SİTEDE YER ALAN KONULAR
AKLIMIZA TAKILAN SORULAR (12)
ALİMLERİMİZİ TANIYALIM (2)
AYETLER ve DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ (4)
BALIK YEMEKLERİ (8)
BALKABAKLI TARİFLER (6)
BALKABAKLI TATLILAR (7)
BALKONDA BAHÇE (14)
BİÇKİ DİKİŞ (6)
BİSKÜVİLİ PASTALAR (10)
BÖREKLER (28)
BÜTÇEYE KATKI TAVSİYELER (8)
ÇAYLAR (2)
ÇORBALAR (28)
DANTELLER (4)
DONDURMALAR (10)
Dr.İyad Kunaybi Yazıları (4)
EKMEKLER (16)
ELDE OYUNCAK YAPIMI (3)
ELMALI KURABİYELER (7)
Esma-ul Husna (1)
EVDE BİBER YETİŞTİRMEK (3)
EVDE DOMATES YETİŞTİRMEK (1)
EVDE PEYNİR YAPIMI (3)
Faydalı televizyon programları (2)
FOTOĞRAFLARIM (5)
GEZİ NOTLARI (1)
GIDA HAZIRLAMA ve SAKLAMA TEKNİKLERİ (22)
GÖZLEMELER (5)
HADİS-İ ŞERİFLER (36)
HAMUR İŞLERİ (42)
HAVLU KENARLARI (1)
HAYATCEMRESİ'NE DAİR (1)
HİKAYELER (18)
HİKMETLİ SÖZLER (1)
İBRETLİK HİKAYELER (10)
İBRETLİK VİDEOLAR (27)
İÇECEKLER (12)
KAHVALTILIKLAR (66)
KARNABAHARLI YEMEKLER (10)
KEKLER (24)
Kıssalardan Öğütler (2)
KİTAP TAVSİYELERİ (8)
KÖFTELER (16)
KÖFTELİ YEMEKLER (11)
KUR'AN KISSALARI (2)
KUR'AN-I KERİM'DEN PEYGAMBER DUALARI (1)
KURABİYELER (39)
KURULAR (4)
LİF MODELLERİ (6)
MAKARNA YEMEKLERİ (1)
NEBEVİ HAYAT DERGİSİ (7)
ÖRGÜLER (16)
PASTALAR (46)
PATLICANLI YEMEKLER (21)
PESTİL YAPIMI (3)
PİLAVLAR (6)
POĞAÇALAR (21)
PRATİK BİLGİLER (66)
RAMAZAN (26)
REÇELLER (12)
SAĞLIK (35)
SALATALAR (34)
SİYER NOTLARI (6)
SOHBETLER (26)
SURİYE (4)
SÜT (6)
SÜTLÜ TATLILAR (17)
ŞİFALI BİTKİLER (21)
ŞURUPLU TATLILAR (19)
TABİİ MAYALI EKMEKLER (5)
TANITIM (11)
TATLILAR (38)
TEFEKKÜR (3)
TEFSİR (1)
TURŞULAR (12)
YAZILAR (141)
YAZILARIM (99)
YEMEKLER (104)
YOĞURT (5)
YÖRE YEMEKLERİ (43)
ZEYTİNYAĞLI YEMEKLER (13)

ÇİĞ KÖFTE
BEBEK SÜVETERİ
PATATESLİ PEYNİRLİ KATMER
ÇAĞIN EBU TALİB’İ RACHEL CORRİE
ÇITIR BÖREK
VİŞNE SÜRPRİZLİ TOP KEK
SEBZELİ,YOĞURTLU MAKARNA
HUMUS VE MİM
EVDE BİBER MUTLULUĞU
KETE
BİSKÜVİLİ KOLAY PASTA
*…:::MÜJDELER:::…*
YARIN ÖLECEĞİZ!!!
DAMLA SAKIZLI TAVUKSUZ :) BİSKÜVİLİ TAVUK GÖĞSÜ
YUVARLAK ŞAL
ANTEP KURABİYESİ(KAHKE)
BULGURLU KÖFTE (KAYNANAMIN KÖFTESİ)
PORTAKALLI MUZLU RULO PASTA
ISPANAK PAZI SAPLI NOHUT YEMEĞİ
YUMURTALI PATATES SALATASI
PRATİK BİSKÜVİ PASTASI
ZEYTİNYAĞLI TAZE BAKLA
SARAY USULÜ TATLI
SEBZELİ SOMON ÇORBASI
FIRINDA SOMON IZGARA
LİMONLU MISIRUNLU KEK
MUZLU BATON PASTA
HAKKIMDA
HAVLU KENARI MODELLERİ
ÖRTÜ DANTELLERİ-3(Dantel Tepsi Örtüsü)
BEBEK BATTANİYESİ
DİZLERİ YIPRANMIŞ PANTOLONLARIN YENİLENMESİ
BİTMİŞ DİŞ MACUNU TÜPÜNÜ HEMEN ATMAYIN!
KÜÇÜLMÜŞ SABUNLARINIZI ATMAYIN
BEBEĞİMİN BAYRAMLIK KAZAĞI
BEBEK HIRKASI
YILDIZ LİF ÖRNEKLERİ
DEĞİŞİK TIĞ İŞİ LİF MODELLERİ
DEĞİŞİK TIĞ İŞİ LİF MODELLERİ-2
DEĞİŞİK TIĞ İŞİ LİF MODELLERİ-3
KATLI POĞAÇA ve KADINLARA DAİR…(8 mart)
MAHLEPLİ POĞAÇA
DOMATESLİ BİBERLİ POĞAÇA
YOĞURT SUYUNU ALMAK
YOĞURDU EVDE MAYALA,KANSERDEN KORUN
EVDE YOĞURT YAPIMI ve PÜF NOKTALARI
TAZE FASULYE YEMEĞİ
KEREVİZLİ ZEYTİNYAĞLI PIRASA
PATLICAN KARNIYARIK
KEREVİZLİ BEZELYE
PIRASALI ISPANAK PAZI YOĞURTLAMASI
FIRINDA KARNABAHAR
DÖVME (BUĞDAY) ÇORBASI
TAVUK BAGET VE PİLAV
SEBZELİ,BAHARATLI KIRMIZI MERCİMEK ÇORBASI
YOĞURTLU ÇORBA (AYRANLI ÇORBA)
PATATES PÜRESİ
PATLICANLI KÖFTE…AĞLAYANLAR
KABAKLI BULGUR PİLAVI
EDEP YA HU!…PATLICAN DÖVMESİ(ELAZIĞ YÖRESİ)
FIRINDA PATATES
BİR KREP HİKAYESİ
TIRTIL KURABİYELER
DOMATESLİ BİBERLİ HARÇLI EKMEK
PATATESLİ KÖFTE
FIRINDA SEBZELİ KÖFTE
PARMAKLI PİŞİ
KONSANTRE VİŞNE SUYU – VİŞNE ŞURUBU
DAMLA SAKIZLI KAYMAKLI DONDURMA
SODALI LİMONATA
SODALI LİMONATA TARİFİ
ZERDEÇALLİ LİMONLU DONDURMA
TABİİ MAYALI EKMEK(KÖY EKMEĞİ)
KÖFTELİ PİLAV
ISPANAKLI ZERDEÇALLİ OMLET
BİSKÜVİLİ BATON PASTA
TABİİ MAYALI CEVİZLİ EKMEK
VİŞNELİ KEDİDİLLİ TAVUK GÖĞSÜ
PORTAKALLI EBRU PASTA
PATATESLİ KÖFTE (KIBRIS KÖFTESİ)
FINDIKLI UN KURABİYESİ
NİŞASTALI KUM KURABİYE
SUSAMLI TUZLU KURABİYE
DOLGULU KURABİYE(COCOSTAR KURABİYE)
ZENCEFİLLİ TARÇINLI KUM KURABİYE
LİMON KABUĞU AROMALI SÜTLAÇ
PATATES MIHLAMASI
AYVALI KEK
ZENCEFİLLİ KEK ve SINAVA GİRECEKLERE…
PEKMEZLİ KAKAOLU ISLAK KEK
KOLAY SU BÖREĞİ

HASBİHAL...
KARIŞIK KEK
İÇLİ PATLICAN TURŞUSU

 mazide kalanlar
Köfte Sürprizli Garnitürlü Pilav
Lif Modelleri

 lif modelleri
tığ işi ve şişle örülmüş,farklı lif modelleri
Margarinsiz Kurabiyeler

 margarinsiz kurabiyeler
margarinsiz kurabiye tarifleri,diyet kurabiyeler,elmalı kurabiye çeşitleri, pratik lezzetli,sağlıklı kurabiye tarifleri
Reçeller

 reçeller
reçel tarifleri,vişne,portakal,kivi,ananas,kızılcık,şeftali, çilek,ayva reçelleri tarifleri
Evde Peynir Nasıl Yapılır?

 evde peynir nasıl yapılır?
evde mayasız peynir yapımı,evde lor,çökelek yapımı ve lor salatası tarifi
Kek Tarifleri

 kek tarifleri
pratik,lezzetli,az yağlı,kek tarifleri,top kek muffin tarifleri
Tabii Mayalı Ekmekler

 tabii mayalı ekmekler
ev yapımı doğal ekmekler,ekşi maya nasıl hazırlanır,ekşi maya ile ekmek yapımı
Çorbalar

 çorbalar
sağlıklı besleyici,kolay çorba tarifleri,Elazığ ayran tarhanası tarifi, köfteli çorbalar,meşhur antep yuvalaması tarifi
Kahvaltılıklar

 kahvaltılıklar
farklı,kolay,kahvaltılık çeşitleri, resimli yapılış aşamaları ile beraber krep tarifi
Yemekler

 yemekler
etli ve zeytinyağlı yemekler,farklı dolmalar,kolay ve pratik yemek tarifleri
Börekler

 börekler
farklı ve pratik börek çeşitleri,yapılış aşamaları,tek kişilik börek tarifleri
Salatalar

 salatalar
sağlıklı,pratik,lezzetli salata tarifleri
Yaş Pastalar

 Yaş Pastalar
Kolay,pratik,farklı,doğal,helal malzemelerle hazırlanmış,gıda boyasız pastalar
Tatlı Tarifleri

 tatlı tarifleri
şuruplu tatlılar,sütlü tatlılar,balkabaklı tatlılar,aşure yapımı ve püf noktaları
Haftanın En Çok Ilgi Görenleri

EVDE YOĞURT YAPIMI ve PÜF NOKTALARI

PEYNİR MAYASI KULLANMADAN EVDE PEYNİR YAPIMI

HİNDİSTAN CEVİZLİ PORTAKALLI KURABİYE

Fırında Hamsi Kızartması

YOĞURTLU KIRMIZI PANCAR SALATASI

PRATİK LAHANA TURŞUSU(KAYNATMA TURŞU)

ELMALI KURABİYE (ELMALI PASTA)

BİR ÖĞRENCİ YEMEĞİ TATAR
 

 
 Evde Yoğurt Yapımı
 Mis Kokulu Sıcacık Ekmek Yapımı

Evde Yoğurt Yapımı
 
Evde yapılmış yoğurdun tadı gibisi var mı? Nerde yenirse yensin hem tadından hem kıvamından anlaşılır ev yoğurdu olduğu.

Herkes sevmeyebilir. Hele ki satılan o kadar güzel kıvamlı, lezzetli yoğurtlar varken. Ama söz konusu çocuğunuzsa herşeyin olabildiğince en doğalını hazırlayıp yedirmeye çalışıyorsunuz.

Hele bir de çocuğunuzu tanıştıracağınız İLK ek gıda yoğurtsa...


En tatlı yoğurdum :)
Ben de kurabiyeme yedirmek için ilk defa yoğurt mayaladım. Tarif anneanneme ve anneme ait. Ayrıca bir yoğurt yapma makinesi almadım. O gün bugündür kuzumun yoğurdunu hep evde kendim mayalıyorum. Dışarıya çıkarken de yanımıza alıyorum. Böyle içim çok rahat.

Yalnız birçok yerde yapılandan farklı olarak ben çiğ süt kullanmıyorum. Gıda mühendisi olup işin arka planını bilince daha temkinli yaklaşıyorum. Yerine, yoğurdumu PASTÖRİZE SÜT ile yapıyorum. Burada önce özet bir bilgi vermek istiyorum, en basit anlatımla:

Pastörize süt, hastalık yapıcı bakterileri öldürecek ama besin değerinde en az kayıba sebep olacak kadar ve sürede bir ısıl işlem uygulaması ile (yaklaşık 72 derecede 15-20 saniye) elde edilen süttür. Besin değerlerini kaybetmeden bu bakterileri öldürmektir amaç. Çiğ sütün içindeki bakterileri öldürmenin tek yolu kaynatmak. Ancak bir kere çiğ süt mutfağa girdi mi, içindeki bakterilerin mutfağa bulaşmaması mümkün değildir, çünkü kullanılan bütün ekipmanlar sterilize edilemeyecektir. Ayrıca uzun süre kaynatma ile besin değerindeki düşüş pastörize sütteki besin kaybından daha fazladır. "Ama eskiden pastörize süt mü vardı, çiğ süt kullanılıyordu" cümlesi her yerde. Özellikle bu işin eğitimini almış kişiler yerine televizyonlarda yalan yanlış bilgilerle insanları kandıran onlarca şarlatan varken!  Öncelikle eskiden herkesin süt aldığı kişiler belliydi, güvendikleri yer ve insanlardan alınıyordu. Bu insanların beslediği hayvanlar da, hayvanların sağlığı da, yedikleri yem de belliydi. İlave olarak yerleşim yerlerinin az ve birbirine yakın olmasından dolayı hızlı bir şekilde sütün dağıtılmasında da sorun yoktu. Buna rağmen olası hastalıkların da kaynağının çiğ süt olup olmadığı bilinmediği için birçok kişi hastalanıyor ve hatta ölümden dönüyordu. Günümüzde maalesef çiğ sütü temin edeceğimiz insanlara bile güvenemiyoruz. Onlara güvensek de hangi hayvandan aldıklarını, o hayvanın hastalıklı olup olmadığını, nasıl beslendiğini, dolayısıyla içerdiği parazit ve diğer mikroorganizmaları bilemeyiz. Ayrıca ülkemizin, hatta büyük şehirlerin bir ucundan diğerine taşınacak onca sütün soğuk zincir kırılmadan güvenli bir şekilde taşınması da mümkün değil. Bu sebeple hayvan sağlığının ve yetiştirilmesinin yanında çiftliklerin, çiftçilerinin eğitimlerinin dahil kontrol edildiği endüstri sütlerini tercih etmek gerekir. İsteyenler üniversiteden hocamın bilgilendirme yazısı için burayı okuyabilir. Hangisini gönül rahatlığıyla tüketeceğiniz size kalmış, tercih sizin, risk sizin.

Gelelim yoğurt yapımına.

* 1 litre pastörize günlük sütü (tire süt, cam şişede sek süt veya sütaş sütü yaygın olarak bulabilirsiniz) bir tencereye alın ve ocakta ısıtmaya başlayın.

* Bu arada mayayı hazırlayın. Evdeki yoğurdunuzdan bir miktar bir kaseye alın iyice karıştırarak inceltin. Koyu olursa sütün içinde kolay erimeyip dibe çöküyor!



* Termometreniz varsa onu kullanarak, yoksa benim yaptığım gibi temiz elinizin serçe parmağıyla sütün sıcaklığını kontrol edin. Termometre 40 dereceyi gösterdiğinde ya da parmağınız sütün ısısına içinizden 20'ye sayana kadar dayandığında mayalama sıcaklığına ulaşmışsınız demektir. Isıttığınız sütten karıştırarak incelttiğiniz mayanın üzerine biraz ekleyip sulandırın. Çok sıcak olursa yoğurdunuz kesiliyor, soğuk olursa tutmuyor!

* Sütünüzü tencerede mayalayabilir ya da benim yaptığım gibi minik cam kavanozlara bölüp her birinin içinde ayrı ayrı mayalayabilirsiniz. Yaklaşık 250 ml ılık süte yaklaşık 1 tatlı kaşığı maya koyun. Hafifçe karıştırıp kapağını kapatın. Çok karıştırırsanız yoğurdunuz hızlıca soğuyup mayalanmıyor!

* Kapattığınız kavanozları sarsmadan bir tepsiye koyun. Ben 2 tane battaniyeye, ikisini de 4'e katlayarak sarıyorum. Evinizin ısısına göre daha az/fazla battaniye kullabilir, kaloriferin önüne koyabilir, hatta sıcak su dolu kapaklı bir cam kavanozu yoğurtlarınızın arasına koyup sıcaklıkla oynayabilirsiniz. İdeal ısı 28-30 derece. Yaklaşık 4 saatte yoğurdunuz mayalanmış oluyor. Bu ısıyı veya süreyi çok aşarsanız yoğurdunuz ekşi oluyor! Süre veya ısı yeterli gelmezse yoğurt tutmuyor, yani yoğurt yerine dibi yoğurtlu süs tüketmiş oluyorsunuz :)



* Battaniyeyi açtığınızda yoğurtlarınızın üzerinde hafif sıvı görmeniz normal. Ev yoğurtları biraz daha sulu oluyor. O çok değerli, sakın dökmeyin. Ilık olan bu yoğurdunuz oda sıcaklığına gelir gelmez buzdolabına koyun ve ertesi güne kadar bekleyin. Bekleyince daha kıvamlı olduğunu göreceksiniz.

Bebeğimize 6.aydan itibaren yoğurt vermemiz gerekiyormuş. Yoğurt güzeli kuzum yoğurda bayıldığı için ben zorluk çekmedim. Ama sevmeyenler için, sarımsaklı yoğurt, meyveli yoğurt, ya da yoğurt çorbası vb. alternatifler denenebilir. Ayrıca ilk zamanlarda yoğurdunuzu 1'er öğünlük olacak şekilde kavanozlarda mayalamayı unutmayın. Bir açışta bitirebileceği kadar yani. Artanını siz tüketin. Ertesi gün yeni bir kavanoz açılmalı. Ben artık 1 yaşını devirdiği için açılmış kavanozdan yoğurdu 2 gün yediriyorum. Bu sebeple eskisine göre (150 ml) biraz daha büyük kavanozlar kullanıyorum. 

1 yorum:

  1. emperor casino - Shootercasino.com
    The Best Online Casino In New Zealand · Slots · Keno · Casino Games · Keno · Poker · Roulette. · 제왕 카지노 Roulette is a 인카지노 popular casino games. 카지노사이트 · All games are powered by

    YanıtlaSil